Temetés

   Ne felejtsük el a fájdalmunkban, hogy keresztények vagyunk, ezért a gyászunk is keresztény! Nyilván hitünk legnagyobb próbatételi közé tartozik, hogy el tudjuk előre engedni az örökkévalóságba, akit szeretünk, akitől éppen végső búcsút veszünk...   

temetesre-1    „Halál, mily keserű dolog rád gondolni, az embernek, aki nyugton ül házában, gondtalanul él, mindenben szerencsés, s még elég erős ahhoz, hogy egyedül egyék. Halál, milyen jó, hogy elküldenek ahhoz, aki szerencsétlen, s fogytán az ereje, az elaggott őszhöz, kit gondok gyötörnek, aki zsörtölődik, s már nincsen türelme. Ne ijedj meg, amikor „állj!”-t kiált a halál, ez minden elődödnek s utódodnak vége. Úr adta sorsa ez minden élőnek, miért ócsárolnád a Magasságbeli végzését, hogy ezer év vagy száz, vagy talán csak tíz? Nincs az alvilágban panasz az életért.” (Sírák Fiának könyve 41,1-4) 

 

Gyászhír esetén hogyan kell rendezni egy temetést a Plébánián római katolikus módra?

temetesre-2Nem szabad nem sírni, hiszen a könnyeink is a szeretetünket fejezik ki szívünk fájdalmában. Át kell élnünk az elengedést, hogy már nem tudunk semmit sem mondani elhunyt szerettünknek. Imádságban kérni a lelki erőt Istentől a gyászunk elfogadásához és vigasztalást, hogy még mindig szerethetjük elhunyt Testvérünk lelkét és tehetünk annak szépségéért továbbra is. „Legyen könnyű neki, a föld!” – szokták mondani. De fontosabb, hogy az Ég is könnyű legyen neki Odaát! Most ezért tehetünk Katolikus Keresztény mivoltunkban.  

 

1. Felvenni a Plébániával a kapcsolatot telefonon (ez egyszerűbb) vagy személyesen (de erre úgy is sor kerül a hívatalban). Mielőbb azért, hogy ki tudjuk harangozni az elhunytat.

2. Felvenni a temetkezési vállalkozással a kapcsolatot. Szabad választás van. Nyílván ők tudnak lehetséges időpontokat adni a temetésre, amit utána a Plébániával is le kell egyeztetni, hogy a Plébános is szabad legyen  a temetésre.

A. Szent Glória Kft.

Cím: 9653 Répcelak, Petőfi S. u. 46. 

Telefon: 06 20/923-0769

Weboldal: https://www.szentgloriatemetkezes.hu/

B. Angyali Kegyelet Kft.

Cím: 9363 Gyóró, Kossuth L. u. 4.

Telefon: 06 20/423-2540

Weboldal: https://lapidaris.com/hu/angyali-kegyelet-kft

FONTOS: Répcelak, Uraiújfalu, Nick, Csánig és a Vámoscsalád temető is Önkormányzati gondozásban áll, tehát a temetkezésieknek minden esetben engedélyt kell kérnie!  

 

3. A Plébánián személyesen vagy akár előre megbeszélve a szentmisék után is a kedves Gyászolóknak a következőket dolgokat kell rendezni: adatok felvétele a Halottak anyakönyvébe való bejegyzéshez és az adatvédelmis lap aláírása. A MKPK (Magyar Katolikus Püspöki Konferencia) határozata lapján, az orgonás (gyász)szentmise: 3.000 Ft a temetés kántorral pedig: 25.000 Ft. Összesen: 28.000 Ft. De ez nem szolgáltatás vásárlása, hanem a pap szolgálata az egyházközség hívő tagjáért, akitől  az egyházközösség is búcsúzik. Itt meg lehet beszélni az egyéb kérdéseket, kéréseket.

                                                           nicki-fenykereszt-a-d-2020

 

Ima a megholtakért (bárhol mondható egyénileg is) = a tisztítótűzben szenvedő lelkekért = elhunyt szeretteink lelki üdvösségért...

                                                          Mi Atyánk...Üdvözlégy Mária...

                                      - Adj Uram, örök nyugodalmat az elhunyt Híveknek!

                                             - És az örök világosság fényeskedjék nekik! 

                                - Nyugodjanak békességben (Jézus, Mária szent nevében)!

                                                                         – Amen.

 

                                                            kegylemi-pillanat