Szent Márton-ösvény

szt-marton-osveny-piciA répcelaki plébániához tartozó vámoscsaládi templom a Szent Márton Európai Kulturális Útvonal állomása. Szombathely és Pannon-halma, Kercaszomor és Pozsony között helyezkedik el a zarándokútvonalon. A plébánia a hozzá tartozó települések: Répcelak, Csánig, Nick, Uraiújfalu, Vámoscsalád  kulturális értékeit és Márton püspökre utaló emlékeit kívánja összekapcsolni és bemutatni az ösvény keretében.

Legfontosabb látnivalók

Répcelak

 1. A Répcelaki Szent István Király-templom építése 2004-ben fejeződött be. Nyolcszögletű alaprajzával a templomépítészet egyedi formáját képviseli.
 2. A helytörténeti kiállítás a főút mellett lévő - egy ideig imaházként szolgált - épületben mutatja be a múlt tárgyi emlékeit.
 3. Az evangélikus templom 1870-ben épült. A településen a közelmúltig többségben lévő lutheránus hívek szép istentiszteleti helye.
 4. A Művelődési Ház és a Nyitott Tér Kulturális Egyesület sokszínű programjaival komoly értékközvetítő és művészeti tevékenységet folytat.

muv-haz-rl

 

 

 

 


Csánig

 1. A középkori eredetű római katolikus templom közelében honfoglaláskori sírokat találtak. Falait egykor freskók díszítették. Oltárának apszis felőli részét praktikus módon sekrestyeszekrénynek képezték ki.
 2. Az evangélikus gyülekezet imaházát az 1800-as évek elején meg-vásárolt magtárépületből alakították ki.
ev-imahaz-csanig

Nick

 1. A Szent Anna-templom helyén állt a település középkori temploma.
 2. A plébánia-épület egyházművészeti kiállításnak ad otthont.
 3. A Kőris-patak a váti Szentkút-kápolna szentélyében ered. Nicken folyik legközelebb a répcelaki plébániához tartozó településekhez.
 4. A nicki duzzasztóműnél a Rába folyó állandóan megújuló természeti szépségét kínálja. A mai vízi erőmű az ország egyik legfiatalabb áramtermelő létesítménye.
pic-0350

 

 

 

 

 

Uraiújfalu

 1. A Bezerédj Amália-emlékszoba a településen született írónőt, az első magyar gyermekkönyv szerzőjét mutatja be.
 2. Szelestey László szülőházán tábla őrzi a költő és politikus emlékét.
 3. Az evangélikus templom az 1700-as évek végi építészet szép emlékeit és az egykori anyagyülekezet nagyságát reprezentálja.
 4. Figedy Fichtner Sándor emléktáblája a neves katonazenész kar-nagy szülőhelyét jelzi.
 5. A Művelődési Ház, amelyet az egykori Vidos-kúria felújításával alakítottak ki, a kulturális események helyszíne.
 6. A Szentivánfai Keresztelő Szent János-templom érdekes középkori és copf stílusú részeket tár elénk.

uuf-volt-vidos-kuria

 

 

 

 


Vámoscsalád

 1. A Bezerédj-kripta nemcsak a település földesurainak szolgált temetkezési helyül, hanem a korábbi templom helyét is jelöli.
 2. A Művelődési Ház a közösségi programok mellett rendszeresen ad otthont helytörténeti kiállításoknak.
 3. A plébánia-épület 120 éve készült. Pincéje a Márton-napi borkóstolót idézi. A gyerekeket számtalan kirakójáték várja.
 4. A templom szentélyfreskója Szent Mártont, mint hittérítőt mutatja be.
bezeredj-kripta-vcs

 

 

 

 

 

Végszó

 Az „ösvény” gyalog és járművel is bejárható. Kigondolása elődöm érdeme. Nyílván az épületekhez kapcsolódó lelki és kultúrális programok könnyen változhatnak. Így mindenhogyan előzetes érdeklődés és egyeztetés szükséges, hogy a bejárás valóban élményt adjon.