KKK

Keresztény Kertbarátok Kincsei 

   Hagyományosan, a teremtés hetéhez kötődő plébániai rendezvényünk, amely mégtermenyek-5 pályázatos nevén: „átörökítő nap” néven futott. Ám 2019 őszén megújult néven került megrendezésre, ami már jobban kifejezi a közösség lelki tartalmát is: Keresztény Kertbarátok kincsei.

     Az Egyház a "terménybetakarítási hálaadásra" október első vasárnapján kerít sort. Nyílván a borszentelés az Szent János evangélista napjára tartozik. Ez itt most a befőttek és a”kifőttek” :-) ideje. Hiszen: "A föld zöldellő növényeket termett, amelyek termést hoznak fajuk szerint, és fákat, amelyek gyümölcsöt érlelnek, amelyben magvak vannak, a fajtának megfelelően. Isten látta, hogy ez jó." (Ter 1,12) Szabad örülni a nehéz helyzetben is annak, hogy a Teremtés és Gondviselés részei lehetünk, és nem csak az élvezői.fergeteg-65 Köszönjük, aki bármilyen módon támogatja: kirakodással (saját termények és abból készült finomságok bemutatása), főzéssel, zenéléssel, tombola felajánlásával, előadással ,szervezésben való részvétellel vagy csak részt vesz érdeklődő látogatóként és jól érzi magát beszélgetve a találkozásokban.mezeloadas-11

     Ez általában egy szombat délutáni nap október első hétvégéjén. A helyszín a Plébánia területén váltakozva. Eddig volt Vámoscsaládon és Répcelakon, most Nicken tartjuk meg. Másnap pedig a templomokban az oltár elé is várunk egy-egy zöldség, gyümölcs vagy befőttet, ami áldással kerül haza a kamrába. És amik felett a hálaadó litánia is elhangzik vasárnapi szentmisében.  

    31Október első vasárnapján tehát hálát adunk Istennek a terményekért, amelyeket az emberek javára érlelt a föld, s amelyeket az Egyház meg is áld. Isten ajándékainak élvezetét és közben a Teremtő dicséretét, amely által az ajándékok megszentelődnek, már Szent Pál apostol Szent Timóteus püspöknek írt első levele tanúsítja: a hittől elpártolt, megtévesztő szellemekre és sátáni tanításra hallgató, képmutató hazudozók „tiltják a házasságkötést és bizonyos ételek fogyasztását, jóllehet ezeket azért teremtette az Isten, hogy a hívő és igazságot ismerő ember hálaadással fogyassza. Hiszen Istennek minden teremtménye jó, és semmi sem megvetendő, amit hálaadással veszünk magunkhoz, mert az Isten tanítása és az imádság megszenteli.” (1Tim 4,3-5)